Guy Gruwier

Guy Gruwier (1963), maakt aquarellen woont en werkt in de omgeving van de Leie, België. Deze romantische rivier had rond 1900 een bloeiende vlasindustrie, Een van de productiestappen was het “roten” van het vlas door het in water te leggen in rootbakken. Hierdoor werd het water geel-rood gekleurd en kreeg de Leie de naam van de “gouden rivier”.

Rond deze tijd ook waren een aantal Vlaamse schilders bezig met het “vangen” van het licht en de atmosfeer van de Leie taferelen op doek. Zij maakten deel uit van de beweging van het Vlaamse Impressionisme maar algauw werd hun stijl het “luminisme” genoemd, naar de eigenschap om het licht op doek te vangen. Eén van hun illustere vertegenwoordigers was Emile Claus (1849 – 1924), een schilder die ik erg bewonder en respecteer.

Vandaag dienen de overgebleven meanders van de Leie als vissersplaatsen, maar ze bezitten nog steeds die magnifieke stilte en de laatste zonnestralen van de avondzon gloeien zo sterk na op het oppervlak van de stille waters dat ik uren kan zitten kijken naar de reflecties van de bomen waar doorheen de wind ruist …
Er is zo’n onweerstaanbare drang en verlangen om dit te schilderen, om die majestueuze nagloei van zonnestralen vast te houden, dat ik besliste om mijn schildersatelier op te richten in de nabijheid van de Leie oevers. En tot mijn grote voldoening leent aquarel zich uitstekend voor dergelijke onderwerpen!
Zo werden mijn “Golden River Studios” geboren in een machtige omgeving waarin ook Emile Claus schilderde en die nog steeds die eeuwige rust en harmonie uitstraalt.
Guy is een gedreven aquarellist, die heel wat op zijn palmares staan heeft. Hij ontving in 2008 de gouden medaille voor aquarel tijdens de jaarlijkse wedstrijd van het MAEKV en kreeg de prijs van de Jury op het tweejaarlijkse Aquarelsalon van België (Namen). Daarnaast gaf hij reeds 4 x les in Australië en 2 x in Nieuw-Zeeland, en in 2011 mag hij exclusief lesgeven voor de Watercolour Society of New Zealand. Hij is regelmatig publicist in “Atelier”, een Nederlands kunsttijdschrift dat ook bij ons bekend is en publiceerde al verschillende artikels, o.m. in “International Artist”, “L’art de l’Aquarelle” en “Pratique des Arts “. Guy zijn aquarellen waren ook te zien op de drie laatste edities van “Art in Nature” te Schoten en Deurne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *